Home > Herken een depressie

Herken een depressie

Een depressie uit zich bij iedereen weer op een verschillende manier en is daardoor vaak moeilijk te herkennen. Vaak wordt gedacht dat er lichamelijk iets niet in orde is en wordt er niet aan een depressie gedacht: “Het zal wel aan de leeftijd liggen” of “Die zal wel een baaldag hebben”, wordt vaak gezegd. Stemmingsveranderingen horen ook bij het leven en komen vaak voor. Iemand kan daadwerkelijk een baaldag hebben of zich afvragen wat nou eigenlijk de zin van het leven is. Zo’n stemming gaat echter wel over na enkele uren of maximaal enkele dagen. Ook kan iemand heel verdrietig zijn na bijvoorbeeld het verlies van een dierbare of bedroefd na het verlies van een baan of van een gemiste kans. Maar bedroefdheid en verdriet gaan na verloop van tijd (dagen tot maanden) over. In deze gevallen is er dus geen sprake van depressiviteit.

Maar als verdriet of sombere gedachten niet over gaan, kan er sprake zijn van depressiviteit. Ook is de oorzaak van een depressie vaak niet duidelijk: de patiënt weet gewoon niet waarom die neerslachtig en somber is. Vaak is er ook helemaal geen voorafgaand verdriet of (bekende) gebeurtenis. Ook kan een depressie weken, maanden en zelfs jaren achteraan aanhouden of telkens terugkeren.

Bij een depressie lijkt het onmogelijk om nog ergens plezier aan te beleven. Men ziet wel dat de zon opgaat, maar voelt de warmte ervan niet meer en kan er niet meer van genieten.

Een hulpmiddel om te bepalen of je een depressie hebt, is de zelftest depressiviteit.

Ouderen vs. jongeren

Bij oudere mensen staan vaak lichamelijke klachten voorop. Bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn die maar niet overgaat. Door deze klachten gebeurt het geregeld dat een depressie niet herkend wordt. Er is niet altijd sprake van verlies van het plezier of de interesse in het leven, maar eerder van een matte, gelaten stemming. Vergeetachtigheid, verwardheid en concentratieproblemen komen vaak voor.

Bij jongeren is een depressie vaak moeilijk te herkennen. Bij veranderend gedrag van een kind of jongere, wordt er vaak gedacht aan allerlei oorzaken behalve een depressie. Basisschool-kinderen zijn bij een depressie vaak meer teruggetrokken dan normaal. Ze verliezen de interesse in zaken die ze eerst wel leuk vonden. Soms ook wordt er juist meer aandacht getrokken en branie getrapt. Jongeren op de middelbare school gaan vaak minder presteren door afwijkend leergedrag. Jongens reageren hun depressie vaak op de omgeving af en kunnen onhandelbaar worden. Meisjes daarentegen piekeren veel meer en worden daardoor meestal meer teruggetrokken.