Is dit het einde?

Taboedoorbrekend debuut over jongerenpsychiatrie

Debuutroman Is dit het einde? schetst het leven van een jonge vrouw in een psychiatrische kliniek. Auteur Christel van Essen baseerde het verhaal op haar eigen ervaringen om psychische aandoeningen onder jongeren bespreekbaar te maken.


Christel van Essen


Het verhaal

Is dit het einde? vertelt het verhaal van Elise, op het eerste oog een normale tiener van zeventien jaar. Hoewel aan de buitenkant niets te merken is, lukt het haar niet om van het leven te genieten. Ze kampt met angsten en neerslachtige gevoelens, maar ze kan hier niet over praten. Haar ouders begrijpen haar niet en in de klas kan ze geen aansluiting vinden. Wat begint als een paniekaanval voor een presentatie groeit uit tot een depressie. Na een zelfmoordpoging wordt ze opgenomen op de open afdeling van een psychiatrische kliniek. Therapie en medicatie lijken weinig voor haar te doen, waardoor ze uiteindelijk op de gesloten afdeling belandt. Lukt het haar om hier weer af te komen?


De auteur

Van Essen (1988) werd op zeventienjarige leeftijd gediagnosticeerd met een depressie en sociale angststoornis. Om deze aandoeningen te behandelen was zij negen maanden opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ze verwerkte haar ervaringen uit die periode tot een roman om andere jongeren met stemmings- en/of angststoornissen te steunen en hun naasten te informeren. Op dit moment rondt Van Essen de opleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening af, waarbij ze de trajecten tot ervaringsdeskundige en GGZ-agoog volgt.


Thema

Het onderwerp ‘psychische aandoeningen in de letteren’ heeft de afgelopen tijd veel aandacht gekregen tijdens de tachtigste Boekenweek met het thema ‘waanzin’ en het motto ‘te gek voor woorden’. Het thema van het boek sluit daarnaast aan op recente initiatieven in de media die psychische aandoeningen bespreekbaar willen maken, zoals de vierdelige documentairereeks Beschadigd van de NCRV en het programma Anita wordt opgenomen. In dit programma gaat Anita Witzier in gesprek met bewoners van een open en een gesloten psychiatrische instelling.


Over depressie en sociale angststoornis

Een depressie is een psychische aandoening die zich kenmerkt door een gebrek aan levenslust of zware neerslachtigheid. Naar verwachting zal depressie in 2030 wereldwijd tot de top drie van aandoeningen met de grootste ziektelast behoren (Mathers en Loncar, 2006). Bij een sociale angststoornis heeft iemand last van grote angsten voor alledaagse situaties. Men is bang om beoordeeld, uitgelachen en afgewezen te worden en vermijdt daarom sociale gebeurtenissen.


Meer informatie

Meer informatie over Is dit het einde? is te verkrijgen via deze website: Is dit het Einde? Tevens kan het boek via die website worden besteld.


Roman

Uitgegeven in eigen beheer
Omslagfoto PhotoRecuerdoLN
Omslagontwerp CMW Designs
Formaat 140 x 210
Omvang 240 blz.
Prijs € 14,99
Verschijnt 27-03-2015
NUR 301
ISBN 978 90 823567 0 0


Print dit persbericht

(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Depressief.nl toe aan je favorieten! Favorieten

(advertenties)