Behandeling depressiviteit

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Behandeling Ľ Lichttherapie

Lichttherapie

Lichttherapie wordt met name gebruikt bij patiŽnten met een winterdepressie (of winterblues). Het is een zeer veilige therapie die ook absoluut niet verslavend is. Lichttherapie bevordert op kunstmatige wijze de natuurlijke aanmaak van melatonine en herstelt daarmee het dag/nacht ritme. Middels sterk licht zonder UV-straling, wordt het dag/nacht rimte beÔnvloed via de ogen.

Lichttherapie is veilig en bij de meeste mensen met een winterdepressie of winterblues effectief. Over het algemeen wordt er een kuur voorgeschreven door uw arts van 5 tot 10 dagen. Gedurende 1 tot 2 uur - meestal in de ochtend - dient de patiŽnt plaats te nemen achter een lichttherapie-apparaat. Het heilzame licht schijnt dan in de ogen, terwijl u gewoon kunt lezen of bijvoorbeeld televisie kijken. De behandeling kan gevarieerd worden qua duur en qua afstand tussen de ogen en het apparaat.

Als er sprake is van een winterblues, dan kan de patiŽnt zelf een doe-het-zelf lichttherapie-apparaat aanschaffen bij de apotheek of bij een zelfzorgwinkel. Deze kan dan thuis gebruikt worden. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de aanschaf van deze apparaten; informeer hiervoor bij uw zorgverzekeraar.

Lichttherapie heeft weinig bijwerkingen, die ook nog eens zelden voorkomen. De belangrijkste bijwerkingen zijn vermoeide ogen, droge of juist tranende ogen, hoofdpijn en roodheid van het gezicht. Deze klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen.

Voordat met de lichttherapie begonnen wordt kan het raadzaam zijn om een oogspecialist te raadplegen. Met name als er gelijktijdig medcijnen worden geslikt of als er sprake is van een oogziekte. Worden er al medicijnen geslikt die de gevoeligheid van de ogen vergroten, dan is het verstandig om helemaal geen lichttherapie te ondergaan.

Mensen met een manische depressie moeten ook oppassen met lichttherapie, omdat lichttherapie een manische periode kan veroorzaken. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Behandeling Ľ Lichttherapie
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Depressief.nl toe aan je favorieten! Favorieten

(advertenties)