Behandeling depressiviteit

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Behandeling Ľ Electro Convulsieve Therapie (elektroshock)

Elektro Convulsieve Therapie (elektroshock)

Elektro Convulsieve Therapie (ECT) werd vroeger ook wel elektroshock-behandeling genoemd. Bij deze behandeling worden de hersenen beÔnvloed met behulp van elektrische stroom. In Nederland wordt deze behandeling weinig toegepast, maar het is toch wel degelijk een veilige en werkzame behandeling voor depressies.

Elektro Convulsieve Therapie wordt in principe pas toegepast, nadat eerst medicijnen zijn geprobeerd. Als medicijnen niet het gewenste effect hebben of veel en gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken, dan kan besloten om ECT toe te passen. De behandeling wordt altijd in overleg met de patiŽnt en/of de familie van de patiŽnt toegepast. Toepassing tegen de zin van de patiŽnt wordt zoveel mogelijk vermeden, maar het kan wel. Als er bijvoorbeeld een groot risico is op zelfdoding of lichamelijke uitputting, ťn er is een onafhankelijke psychiater die ook overtuigd is van de noodzaak tot ECT, dan kan er tegen de wil van de patiŽnt overgegaan worden tot een elektroshock behandeling.

De behandeling wordt onder verdoving (narcose) uitgevoerd. Als de verdoving gegeven is en alle spieren zijn verslapt, worden er op het hoofd elektroden geplaatsen. Via deze elektroden worden stroomstootjes toegediend. Deze stroomstootjes duren slechts enkele seconden en daardoor trekken de hersenen samen (dit samentrekken wordt convulsie genoemd). Tijdens het samentrekken is de hersenactiviteit sterk verhoogd. Dit kan een halve minuut tot twee minuten duren en uit zich in lichte spiertrekkingen in oogleden en/of handen en voeten.

Meestal wordt de behandeling enkele keren per week gegeven en na 4 tot 6 behandelingen kunnen de eerste effecten optreden. Na ongeveer 10 behandelingen moet er zeker effect zijn van de behandeling. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt in sommige gevallen de behandeling voortgezet. Na afloop van de kuur worden meestal antidepressiva voorgeschreven. Dit om een terugval te voorkomen.

Gevaarlijk is de elektro convulsieve behandeling in principe niet. Wel kunnen er bijwerkingen optreden zoals hoofdpijn, een verward gevoel en geheugenproblemen. Maar er zijn ook patiŽnten die nergens last van hebben. Geheugenproblemen worden tegenwoordig teruggedrongen door zuurstof toe te dienen tijdens de narcose. Uit onderzoek is gebleken dat dit geheugenproblemen tegengaat. Tevens wordt de stroom zoveel mogelijk door ťťn hersenhelft te leiden. Daardoor wordt het taalcentrum in de hersenen zoveel mogelijk vermeden. Hierdoor wordt ook de verwarring zoveel mogelijk tegengegaan.

Jaarlijks worden er enkele honderden patiŽnten behandeld met deze therapie, die in ruim 50% van de behandelingen een positief resultaat heeft. Na een succesvolle behandeling wordt bijna altijd overgegaan tot behandeling met antidepressiva. Na een elektro convulsieve behandeling kunnen medicijnen namelijk opeens wťl effectief zijn.

In uitzonderingsgevallen wordt de elektro convulsieve therapie ook wel toegepast bij psychiatrische patiŽnten met een bijvoorbeeld een psychose of manie. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Behandeling Ľ Electro Convulsieve Therapie (elektroshock)
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Depressief.nl toe aan je favorieten! Favorieten

(advertenties)