Behandeling depressiviteit

U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Behandeling Ľ Antidepressiva

Antidepressiva

Antidepressivia worden vaak voorgeschreven bij een depressie. Antidepressiva zijn medicijnen die een depressie kunnen voorkomen of onderdrukken. Ook worden ze voorgeschreven bij angst- en eetstoornissen. Bij ongeveer 70% van de gebruikers werken antidepressiva en nemen de depressieve gevoelens na verloop van tijd af.

Er zijn verschillende antidepressiva op de markt. Het verschilt van persoon tot persoon voor welk antidepressivum iemand gevoelig is en voor welk niet. De voorschrijvende arts houdt de effectiviteit van de behandeling natuurlijk nauwgezet in de gaten.

De eerste antidepressiva werden in de jaren í40 en í50 van de vorige ontdekt. Hoe ze precies werkten wisten ze in eerste instantie niet, maar patiŽnten werden er minder depressief van. Na verloop van tijd werd ontdekt dat de werking te maken heeft met signaalstoffen in de hersenen. In de loop der tijd werden deze medicijnen verbeterd. Vanuit de jaren í70 is een nieuwe hypothese ontwikkelt over de invloed van een verstoorde biologische klok op de stemming. Op basis hiervan is een nieuw antidepressivum ontwikkeld dat sinds begin 2010 ook in Nederland beschikbaar is.

Behandeling op basis van een tekort aan signaalstoffen

In de hersenen is een groot aantal stofjes actief, onder andere voor het overbrengen van boodschappen. Dit worden neurotransmitters genoemd. Twee van deze neurotransmitters (serotonine en noradrenaline) hebben invloed op de stemming: als er veel serotonine en noradrenaline tussen de hersencellen aanwezig en actief is, voelen we ons blijer en vrolijker. Tijdens een depressie worden deze twee stoffen te snel weer opgenomen door de cellen. Hierdoor kunnen ze hun werk niet goed doen.

De werking van antidepressiva is gericht op het actief houden van deze twee neurotransmitters en ervoor te zorgen dat ze na afgifte niet te snel weer worden opgenomen. Zo kunnen ze hun werk beter doen. De moderne antidepressiva kunnen worden ingedeeld in de Selectieve Serotonine Heropnameremmers (SSRi's) en Serotonine Noradrenaline Heropnameremmers (SNRi's).

Oudere antidepressiva worden ook wel Tricyclische antidepressiva genoemd. Deze worden echter niet of nauwelijks meer voorgeschreven.

De werking van een antidepressivum is meestal na 2 tot 4 weken merkbaar. Gebeurt dit niet, dan bent u waarschijnlijk minder gevoelig voor dit specifieke antidepressivum en zal uw arts u waarschijnlijk een ander geneesmiddel voorschrijven. Hier dient overigens bij opgemerkt dat de omgeving vaak eerder een verandering bij de patiŽnt bemerkt, dan de patiŽnt zelf. De bijwerkingen zijn wťl vanaf het eerste gebruik te merken voor de patiŽnt.

Behandeling op basis van een verstoorde biologische klok

Bij mensen met een depressie zijn vaak de biologische ritmen verstoord. Een aantal van deze verstoringen merk je zelf niet op als je depressief bent. Voorbeelden hiervan zijn verstoringen in de lichaamstemperatuur en de hoeveelheid van het hormoon cortisol in het bloed. Er zijn echter ook afwijkingen van het biologische ritme die je zelf wel opmerkt. Bijvoorbeeld een verstoord slaap-waak ritme. Dit wordt vaak als heel vervelend ervaren. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met in slaap vallen op het moment dat je naar bed gaat of als je telkens ís ochtends heel vroeg wakker wordt. Dit is een van de symptomen van een depressie. Een ander voorbeeld is een gebrek aan alertheid gedurende de dag. Dit wordt vaak ook door een gebrek aan slaap of door vermoeidheid veroorzaakt.

De symptomen van een depressie treden ook vaak in regelmatige patronen op. ís Ochtends zijn de symptomen meestal het ergst. Dit heeft ertoe geleid dat onderzoek wordt gedaan naar de rol van de verstoorde biologische klok bij de behandeling van depressies. Herstel van het normale biologische ritme blijkt nu te helpen bij depressieve patiŽnten en er is nu een eerste medicijn ontwikkeld op basis van dit principe: agomelatine.

Bijwerkingen van antidepressiva

Er kunnen verschillende bijwerkingen optreden bij het gebruik van antidepressiva. Meestal treden deze alleen gedurende de eerste 2 tot 4 weken van het gebruik op. Voorbeelden van mogelijke bijwerkingen zijn zijn sufheid, slaperigheid, droge mond, verstopping, overmatig transpireren, wazig zien, moeilijk plassen, misselijkheid, hartkloppingen, verminderde zin in seks, onrust in de benen, hoofdpijn, beven en tijdelijk ontstaan of verergeren van angst en/of onrust.

De bijwerkingen zijn vaak al meteen merkbaar, terwijl de genezende werking meestal pas na 2 tot 4 weken merkbaar is. Daarom wordt gedurende die eerste periode tot het antidepressivum gaat werken, vaak een slaap- of kalmeringsmiddel voorgeschreven.

De bijwerkingen kunnen overigens per geneesmiddel behoorlijk verschillen. Uw arts kan daar meer over vertellen. Ook de snelheid waarmee het geneesmiddel gaat werken verschilt per medicijn.

Hoe lang mag je antidepressiva gebruiken

Antidepressiva kunnen jarenlang geslikt worden. Hoe lang een individuele patiŽnt een antidepressivum precies moet slikken, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld de ernst en de duur van de depressie en van het aantal depressies in het verleden. Ook erfelijke aanleg en het blijven voortbestaan van belastende omgevings- of psychologische factoren spelen hierbij een rol. Antidepressiva zijn niet verslavend. Om te voorkomen dat een depressie terugkeert, wordt het meestal geadviseerd om na het verdwijnen van de depressie nog minstens 6 maanden het antidepressivum door te slikken. Daardoor wordt de depressie gedurende die tijd nog onderdrukt. Het antidepressivum gaat dan van een onderdrukkende rol naar een voorkůmende rol.

Het stoppen met gebruik moet altijd overlegd worden met de behandelend arts. Na plotseling stoppen kunnen er verschillende ontwenningsverschijnselen optreden, zoals buikpijn, slapeloosheid, diarree, misselijkheid, weten, spierpijn en bijvoorbeeld gevoelens van onrust. Bij geleidelijk afbouwen heeft de patiŽnt meestal geen last van bijwerkingen. Treden er wel bijwerkingen op, dan veroorzaken deze gelukkig vrijwel nooit blijvende schade en gaan ze na enkele dagen tot weken vanzelf weer over. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Ľ PatiŽnten informatie Ľ Behandeling Ľ Antidepressiva
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Depressief.nl toe aan je favorieten! Favorieten

(advertenties)