Sint-janskruid

U bevindt zich hier: » Patiënten informatie » Behandeling » Sint-janskruid

Sint-janskruid (Hypericum)

Sint-janskruid – ook wel Hypericum perforatum genoemd - staat bekend om haar stemmingsverbeterende werking. Inmiddels is het Hypericumextract een van de best onderzochte plantenextracten.

Effectief?

In een grote meta-analyse in 2008 werden de uitkomsten van verschillende afzonderlijke studies naar de effectiviteit van sint-janskruid met elkaar vergeleken. Deze studie bevestigt de effectiviteit van sint-janskruidextracten bij depressie. Echter, er wordt wel aangegeven dat de effectiviteit van de sint-janskruidextracten gebruikt in de review niet zonder meer vergeleken kan worden met andere op de markt zijnde extracten. De combinatie van de verschillende bioactieve bestanddelen in het sint-janskruidextract is verantwoordelijk voor het uiteindelijke antidepressieve effect dat het extract heeft en ook in de klinische studies waargenomen wordt. De kwaliteit van een sint-janskruidextract wordt bepaald door de verhoudingen van deze bioactieve stoffen in het extract. De hoeveelheden van deze stoffen worden bepaald door onder andere de oogstperiode en het productieproces van de extracten.

Eén van de sint-janskruidextracten die onderzocht werden in de Cochrane review is het sint-janskruidextract WS®5570. Het WS®5570-extract is een sint-janskruidextract dat gestandaardiseerd is op hypericine en hyperforine, ofwel het heeft een gegarandeerde kwaliteit. De effectiviteit van dit extract is uitgebreid onderzocht en bewezen in klinische studies met depressieve patiënten. Onderzoek bij mensen met een milde tot matige depressie laat zien dat WS®5570 effectiever is dan placebo. Een vergelijkende studie met paroxetine toont dat mensen met een matige tot ernstige depressie even veel baat hadden bij het gebruik van WS®5570 als bj paroxetine, alleen wel veel minder last van bijwerkingen hadden vergeleken met de mensen in de paroxetine groep. Uit een follow-up-onderzoek bleek dat het extract ook even effectief als paroxetine was in het voorkomen van een terugval. De goede verdraagzaamheid van WS®5570 komt in alle studies naar voren.

Werkingsmechanisme van sint-janskruid

Naast de effectiviteit is ook het werkingsmechanisme in verschillende studies onderzocht. Sint-janskruidextracten remmen de heropname van verschillende neurotransmitters (o.a. serotonine, noradrenaline en dopamine). Zoals eerder geschreven, bevat het extract een groot aantal verschillende actieve bestanddelen. Voor een aantal bestanddelen zoals hyperforine, hypericine en verschillende flavonoiden is een antidepressieve werking aangetoond. Hyperforine is betrokken bij de heropname remming van de neurotransmitters. Van hypericine neemt men aan dat het onder andere een regulerende werking op de HPA-as heeft. De aanwezigheid van flavonoiden in een sint-janskruidextract, zoals rutine, lijkt essentieel te zijn voor de antidepressieve activiteit gemeten in de “Forced-Swimming test”.

Veilig?

Hypericumextracten zijn ook bekend om hun, in de volksmond genoemde, “bijwerkingen”, waarmee eigenlijk de interacties bedoeld worden. Sint-janskruidextracten worden goed verdragen, maar, net als reguliere antidepressiva, kunnen alle sint-janskruidextracten wél interacties hebben. Sint-janskruidextracten zorgen er onder andere voor dat een bepaald leverenzym (3A4) sneller gaat werken. De geneesmiddelen die door dit enzym afgebroken worden, worden sneller afgebroken en zijn hierdoor minder effectief. Het extract kan veilig gebruikt worden indien er vooraf een interactiecontrole plaatsvindt. Er wordt dan nagegaan of het middel gelijktijdig gebruikt kan worden met andere geneesmiddelen die de consument gebruikt. Elke sint-janskruidproduct dient de gebruiker te informeren over mogelijke interacties. Een goede interactiecontrole wordt verkregen via het geneesmiddelbewakingsysteem van de (huis-)arts of apotheek. In de praktijk worden de meeste sint-janskruidproducten gewoon bij de drogist gekocht en deze kan niet op interacties controleren. Tegenwoordig is er een alternatief: een als geneesmiddel geregistreerd sint-janskruidextract met een UA-status. Een dergelijk sint-janskruidextract is door het college ter beoordeling van geneesmiddelen beoordeeld als bewezen effectief bij depressieve klachten. Dit is voor andere sint-janskruidmiddelen veelal niet het geval. Daarnaast is het uitsluitend bij de (internet-)apotheek verkrijgbaar, waar er een verplichte interactiecontrole plaatsvindt voor uitgifte. Hoewel het alleen bij de apotheek verkrijgbaar is het niet receptplichtig. Kortom de gebruiker van een dergelijk sint-janskruid product weet dat hij een bewezen effectief middel gebruikt én dat hij dit veilig gebruikt! Een voorbeeld van een dergelijk extract is het als UA-geneesmiddel geregistreerde sint-janskruidextract WS®5570 (Hyperiplant).

Naar de huisarts of psychiater

Psychiaters hebben er vaak geen bezwaar tegen als een patiënt met een milde of matig ernstige depressie er voor kiest om sint-janskruid te proberen. Het is dan wel verstandig om niet helemaal op eigen houtje te gaan shoppen, zonder eerst onderzocht te worden door een professional die een diagnose kan stellen en een indicatie voor bijvoorbeeld een antidepressief middel. De psychiater kan dan samen met hem of haar evalueren of het voldoende werkt of dat er toch een SSRI of ander depressief middel nodig is. De psychiater beschikt over een groot aantal verschillende antidepressieve geneesmiddelen, in verschillende sterktes met ook nog allerlei mogelijkheden tot combinatie. Daardoor kunnen artsen meer een behandeling op maat geven vergeleken met (alleen) het sint-janskruid. Maar als iemand baat heeft bij alleen sint-janskruid, is dat natuurlijk alleen maar positief. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: » Patiënten informatie » Behandeling » Sint-janskruid
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Depressief.nl toe aan je favorieten! Favorieten

(advertenties)