Scheiding aanleiding depressie

Artikel: Scheiding blijkt belangrijkste aanleiding tot depressie te zijn

Depressies zijn al jarenlang een serieus gezondheidsprobleem. Alleen al in Nederland hadden in 2011 bijna 650.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar last van een stemmingsstoornis, zo bleek uit het bevolkingsonderzoek Nemesis-2. Deze cijfers zijn helaas niet uniek voor ons land. Ook wereldwijd zijn depressies een diepgeworteld probleem die niet alleen iemands persoonlijke gezondheid aantasten, maar ook van grote invloed zijn op iemands vrienden en familie, het arbeidsverzuim en de ziektekosten.

Geschatte jaarprevalentie (per 1.000 en absoluut) van stemmingsstoornissen in 2011 op basis van NEMESIS-2 studie (De Graaf et al., 2010a)

Kortom, genoeg redenen voor het World Health Organisation (WHO) om via hun World Mental Health Survey Initiative een diepgravend onderzoek te houden naar de oorzaken van depressies.

Psychische en fysische factoren

De WHO wilt in de eerste plaats duidelijk maken dat het belangrijk is om een depressie te herkennen en te erkennen. Alleen daarmee kan er namelijk een begin worden gemaakt met de aanpak van het probleem. De organisatie ziet het dan ook als een goede ontwikkeling dat dankzij vooruitschrijdende medische kennis over depressies deze aandoening steeds vaker en beter wordt vastgesteld. Eén vraag is echter nog altijd niet goed beantwoord: hoe ontstaat een depressie?

Onderzoekers vermoeden in ieder geval dat een depressie veroorzaakt wordt door zowel psychische als fysische factoren. Ook is er een onderscheid tussen milde en zware depressies. De mildere vormen van een depressie worden in veel gevallen veroorzaakt door één of meerdere veranderingen in de omstandigheden, terwijl een zware depressie vaak veel meer complexere factoren kent.

Scheiding: bron van negativiteit

Uit het uitgebreide onderzoek komt naar voren, dat een echtscheiding één van de grootste redenen is om in een depressie te belanden. Dit ligt waarschijnlijk aan het feit dat bij een scheiding verschillende negatieve emoties de kop op kunnen steken, zoals het gevoel van mislukking, verdriet, ontgoocheling en woede. Deze factoren tezamen geven een grotere kans op een depressie.

Helaas is het zo, dat veel huwelijken ontbonden worden door middel van een echtscheiding. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2013 in Nederland maar liefst 38,1% van de huwelijken op deze manier geëindigd is. Dat is meer dan 1 op de 3 huwelijken.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er steeds meer aandacht komt voor het goed laten verlopen van een scheiding. In veel gevallen zullen beide partners moeite hebben met het scheidingstraject en uiteraard nog steeds te maken krijgen met negatieve emoties. Inmiddels is echter ook gebleken dat de manier waarop het scheidingstraject doorlopen wordt van grote invloed is op de levensvreugde tijdens en vooral na de scheiding.

Bemiddeling kan depressieve gevoelens voorkomen

Wie gaat scheiden, wordt steeds vaker gewezen op de mogelijkheden van scheidingsbemiddeling en –mediation. In een dergelijk bemiddelingstraject wordt het scheidende echtpaar ondersteund door een scheiding mediator die samen met de twee partners naar de scheiding kijkt en ervoor zorgt dat er in goed overleg duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden.

Deze afspraken zijn onmisbaar voor het goed af kunnen sluiten van het stukgelopen huwelijk. Niet alleen worden hiermee de praktische zaken geregeld (zoals wat er met de woning gebeurt en hoe de financiën geregeld worden), maar het helpt ook om samen te kijken naar wat er gebeurd is en hoe contact in de toekomst (indien gewenst) nog mogelijk is. Een scheiding blijft op deze manier vaak een pijnlijke aangelegenheid, maar met bemiddeling of mediation wordt er de nadruk gelegd op de toekomst en de mogelijkheden die er nog zijn. Dit heeft een gunstig effect op mogelijke negatieve emoties.

Depressie bij kinderen na een scheiding

Sinds 1 maart 2009 is het in Nederland voor scheidende stellen met minderjarige kinderen bovendien verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden zaken vastgelegd zoals hoe de zorg en opvoeding van de kinderen verdeeld wordt, de omgangsregeling wordt vastgesteld en eventuele kinderalimentatie wordt vastgelegd. Ook hierbij kan een bemiddelaar of mediator helpen.

De voornaamste reden om het ouderschapsplan in te voeren, is dat kinderen vaak de dupe zijn van de scheiding van hun ouders. Zeker wanneer de scheiding ontaardt in een zogenaamde vechtscheiding blijken de kinderen vaak de inzet van het spel van de ouders te zijn. Hierdoor hebben ook de kinderen een grotere kans om door de scheiding van de ouders in een depressie te belanden.

Gericht op een zonnige toekomst

Een goed verloop van de echtscheiding blijkt dan ook onmisbaar te zijn voor zowel het scheidende echtpaar als hun kinderen (indien aanwezig). Met de begeleiding van een bemiddelaar of mediator tijdens het scheidingstraject worden zaken beter geregeld, problemen uitgesproken en is men gericht op een goede toekomst. Voor negatieve gevoelens die een depressie in de hand kunnen werken, is op deze manier veel minder plek.

Natuurlijk is het niet zo dat een scheidingsbemiddelaar of –mediator ervoor kan zorgen dat er helemaal geen plek meer is voor verdriet, woede of ontgoocheling. In de meeste gevallen blijkt men hier echter veel beter mee om te kunnen gaan. Bovendien helpt het om erover te praten. Op die manier verdwijnt de echtscheiding hopelijk snel uit de top drie van belangrijkste veroorzakers van een depressie.


Bron: Rechtsinfo

-->


(Advertentie)(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Depressief.nl toe aan je favorieten! Favorieten

(advertenties)